'De Joop Doderer Show'

Freek de Jonge:
Heel belangrijk voor het ontstaan van Neerlands Hoop en daarmee van vele liedjes, is het moment in 1968 geweest waarop Bram zijn eerste tweedehands Hohner-pianet kocht, waarmee we vanaf dat moment onafgebroken en gericht op de voorstelling reperteerden. Het instrument was gefinancierd uit de inkomsten die we ontvingen als tekstschrijvers voor de Joop Doderer-show, waar we op voorspraak van mijn vader, die de ouders van regisseur Dick van 't Sant (Dick Duster) onder zijn lidmaten had, bij gekomen waren.
De opnamen van de eerste show vonden plaats op de dag dat de Russen Praag binnenvielen om de naar die stad genoemde lente te veranderen in een Russische winter.
Joop Doderer wilde namelijk van zijn Swiebertje-imago af en zou voornamelijk in smoking gekleed een, zoals de Belgen zeggen, gesofistikeerde show presenteren met een buitenlandse gast, een ballet, een paar sketches en een conférence.
We kregen te maken met een Engelse tekstschrijver die ons het vak zou leren. Dit bleek achteraf de grootste gapper uit de business te zijn. Elk idee dat we opperden werd door hem, nadat hij het genoteerd had, als niet goed terzijde geschoven. Thuis werkte hij die aantekeningen uit en verkocht de sketches aan een Australische komiek. Omgekeerd had hij de scènes die wij te vertalen kregen ook weer voor het grootste deel aan leerlingen uit de rest van de wereld ontfutseld. Eén ding moet ik achteraf toegeven: ik heb er veel van geleerd, onder andere dat een goede tekst adapteren of vertalen geen schande is.
De show werd geen succes. Ik herinner me een gruizige brainstorm in het Renkumse hotel Nol in het Bosch waar TV-chef Dick van Bommel persoonlijk het creatieve team een hart onder de riem kwam steken. Ons idee was een soort Van Oekel avant la lettre te creëren, waarbij onze voornaamste handicap was dat we op onze woorden moesten letten. 'O jee' kon niet bij de NCRV, omdat 'jee' volgens de censor naar Jezus verwees. Als je daar dan, niet voor een gat te vangen, 'o hee' van maakte, zei iemand dat 'hee' voor hemel stond.

Uit het nawoord van 'Iets rijmt op niets'