Plankenkoorts

Plankenkoorts plankenkoorts
Hoort zegt het voort
het woord plankenkoorts
Ja dames en heren, plankenkoorts.
De zenuwen voor zo'n voorstelling daar zou ik u boeiende verhalen van kunnen vertellen.
Er zit een man in het restaurant achter een bord soep, roept-ie de ober bij z'n bord en zegt: 'Ober, er loopt een vlieg over mijn soep!' Waarop de ober de handen ten hemel heft en zegt: 'Jezus is terug op aarde!'
Ja dames en heren, en zo zou ik nog wel uren door kunnen gaan.

Plankenkoorts, de zenuwen voor zo'n voorstelling. Daar zijn geweldige boeken over geschreven. Maar goed.
Er zit een vrouw in een restaurant met een enorme boezem en komt er een klein mannetje de tram binnen die iets te diep in het glaasje heeft gekeken. Opeens krijgt dat baasje verschrik-ke-lijk de hik. Maar toen was die vrouw gelukkig allang uitgestapt.
Ja, er gaat er weleens een de mist in, maar ja dat is theater en dat moet je incasseren.

Plankenkoorts, de zenuwen voor zo'n voorstelling. Vlak voordat je opmoet schieten je soms de meest merkwaardige dingen te binnen. Gisteren vlak voordat ik opging schoot me opeens iets te binnen, jammer dat het me nu weer ontschoten is.
Ja ik verzin ze waar u bij zit. En zo zou ik nog wel uren door kunnen gaan.

Maar goed, er moet gewerkt worden, dames en heren. Plankenkoorts, de zenuwen voor zo'n voorstelling.
Er zit een non in de tuin van het klooster heerlijk van de zon te genieten en om ook haar dijen flink te laten meeprofiteren van de gezonde zonnestralen heeft ze haar rok opgetrokken tot boven haar knieŽn. Ze heeft net een weesgegroetje beŽindigd als Moeder Overste haar in de gaten krijgt en even later zitten beide nonnen te genieten van de zonnestralen.
Ja en zo zou ik nog wel uren door kunnen gaan.

Ja dames en heren, we moeten bij ons onderwerp blijven: de zenuwen voor zo'n voorstelling, plankenkoorts, kriebel in je maag, je gaat overgeven, klef braaksel, zichtbare etensresten, diaree, je lacht wat af op de bŁhne.

Vraagt de vader aan de zoon: 'Ken jij het verschil tussen een piano en een meisje?'
Zegt de jongen 'Nee'. Zegt die vader: 'Snap ik nou hoe die piano in verwachting komt.'
Pikant Ťn ondeugend. Ik verzin ze waar u bij zit. Ja en zo zou ik nog wel uren door kunnen gaan.

Er zitten twee meisjes van plezier op een zonnig terras achter een geweldige sorbet, komt er een heilsoldaat langs met een strijdkreet, zegt de ober..... eh ai, nu ben ik even de clou kwijt. Maar ja, daar kom ik zo wel weer op, ik verzin ze waar u bijzit.

Vroeger, dames en heren, toen had je pas theater: Pissuise, Davids, Troelstra, Mussert. Dat waren de dagen van weleer.

Er lopen twee mannen van het handje in het Vondelpark met een ruwharige tekkel, komt er een arbeider uit de bosjes die zojuist de aardappels heeft afgegoten. Zegt die ober: "Dat is dan drie vijftig, inclusief." JA, dat was 'm! Dat was de clou van die vorige! Ja dames en heren, ik verzin ze waar u bij zit. En zo zou ik nog wel ķren door kunnen gaan. Maar ja er moet gewerkt worden, ook dat is theater.

Tussen haakjes, weet u wat er gebeurd is met dat ontvoerde minderjarige meisje? Nou daar zijn de ouders ook reuze benieuwd naar!
Ja er gaat er wel eens een de mist in, dat moet je incasseren, dat is theater.
Er moet gewerkt worden dames en heren. En vlak voordat ik moet beginnen moet ik altijd denken aan die gewŤldige annecdote die wijle Godfried Bomans altijd vertelde over die lijvige operettezangeres ................ zů!

En dan lijkt het me nu tijd dat we gaan beginnen, maar eerst nog even dit. Er loopt een troep gotse doedel .. er loopt een schroeps snotse... er loopt een groep dotse... en zo zou ik nog wel ķren door kunnen gaan.
Er loopt een groep Schotse doedelzakspelers door de Regulierbreestraat, komt er uit het straatje tussen Tuschinski en de ijscowinkel een groep opgeschoten jongelui met daarachter agenten met een geheven wapenstok, en uit het straatje tussen de Cineac en het herenmodemagazijn komt een groep kostschoolmeisjes op schoolreisje en tegelijkertijd gaat de tweede avondvoorstelling in de Cineac, Mugeraat en Tuschinski uit en zo zou ik nog wel ķren door kunnen gaan.